Τατιάνα Αβέρωφ
ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

«ΕΝΝΕΑ ΗΡΩΕΣ, ΟΚΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Ιορδάνου, Βαγγέλης Μαγγανάς, Μαρία Μαραγκουδάκη, Γιάννης Πλιάγκος, Βικτώρια Σαμαρά, Βίλλη Στελλάκου, Ειρήνη Ταμβάκη, Γιάννης Τσουκάτος.

Η αρχική ιδέα ήταν του Βαγγέλη: Πρότεινε ‒και συμφωνήσαμε όλοι‒ να σκιαγραφήσουμε, ανεξάρτητα ο καθένας μας, έναν φανταστικό ήρωα (είχαμε μιλήσει σχετικά σε προηγούμενα σεμινάρια και είχαμε κάνει διάφορες ασκήσεις για το πώς «κτίζουμε» πειστικούς ήρωες). Στη συνέχεια, ο καθένας θα έπρεπε να γράψει το δικό του διήγημα, όπου θα συμπεριλάμβανε υποχρεωτικά όλους τους ήρωες.

Ήμασταν 9 εκείνο τον καιρό στην ομάδα. Άρα θα είχαμε 9 διαφορετικούς χαρακτήρες με τους οποίους θα γράφαμε 9 πρωτότυπα διηγήματα. Εννιά επί εννιά! (Εννιά επί οκτώ τελικά, γιατί ένα μέλος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του παιχνιδιού)

Η ιδέα φαινόταν ενδιαφέρουσα. Ένα παιχνίδι συγγραφικό που, απ’ ότι ήξερα, δεν είχε ξαναγίνει. Αλλιώτικο πείραμα απ’ το γνωστό «μυθιστόρημα των τεσσάρων» και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες όπου ο κάθε συγγραφέας συνεχίζει την ιστορία από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος. Εμείς θα είχαμε μόνο τους ήρωες που θα τους υποβάλαμε στην ομάδα χωρίς καμιά συνεννόηση μεταξύ μας. Θα είχαμε, δηλαδή, 9 άσχετους χαρακτήρες που όλοι μαζί θα έπρεπε να ζωντανέψουν το δικό μας διήγημα, χωρίς και πάλι καμιά συνεννόηση μεταξύ μας.

Το μόνο που συμφωνήσαμε εξαρχής ήταν πως τα διηγήματά μας δεν θα ήταν ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα και ορίσαμε μια επιθυμητή έκταση περίπου 5.000 λέξεων. Ως προς την αρχική φάση του παιχνιδιού, συμφωνήσαμε επίσης πως η περιγραφή του ήρωα θα ήταν σύντομη –γύρω στις 200 λέξεις– και δεν θα έπρεπε να περιέχει οδηγίες ή έμμεσες κατευθύνσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, το ζητούμενο ήταν να ξεκλειδώσει στον καθένα μας πρωτότυπους τόπους, συνδέσεις και ό,τι άλλο προέκυπτε κατά το ταξίδι της γραφής. Άλλωστε το κύριο αίτημα ήταν να κάνουμε την υπέρβαση και να αφήσουμε τους ήρωές μας ελεύθερους να βρουν το δρόμο τους.

Στην πορεία, αποδείχτηκε μια άσκηση που πολύ τη διασκεδάσαμε και αποκάλυψε μάλιστα καινούργιες πτυχές ως προς το στυλ, τη σύνθεση και τη συγγραφική φωνή του καθένα. Χρήσιμη λοιπόν και ευχάριστη άσκηση για την ομάδα μας ‒ μακάρι και για όσους διαβάσουν το καλαίσθητο βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εύμαρος!