Τατιάνα Αβέρωφ
σεμινάρια δημιουργικής γραφής » Τρέχοντα ή προγραμματιζόμενα σεμινάρια

Σε εξέλιξη

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής (Γ’ κύκλος): «ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ»

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους ήδη «ταξιδεύουν» και έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους ότι αυτό το ταξίδι (της συγγραφής) είναι πια αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς τους. Με άλλα λόγια, απευθύνεται σε όσους έχουν μια λίγο-πολύ εδραιωμένη πια συγγραφική ταυτότητα, ξέρουν ότι είναι συγγραφείς (άσχετα αν έχουν εκδώσει ακόμα ή όχι) και δεν το «ψάχνουν» ανάμεσα σε χίλιες άλλες δραστηριότητες για να δουν ΑΝ τους αρέσει, αν τους πάει, αν έχουν ταλέντο κλπ.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, μια τέτοια συνείδηση-απόφαση συνδέεται συνήθως αναπόσπαστα και με μια κάποια συγγραφική «φωνή», ένα στίγμα ιδιαίτερο στο γράψιμο του καθένα, ένα «κάτι» που πολλοί το λένε «ταλέντο», αλλά εγώ προτιμώ να το πω μια ιδιαίτερη κάψα για κατάθεση (σε λέξεις) μιας ιδιαίτερης ψυχής.

Στόχος λοιπόν του εργαστηρίου είναι το μοίρασμα, καταρχήν, των σκέψεων και των δυσκολιών των μελών της ομάδας ως προς την συγγραφή (ή τα πέριξ της συγγραφής) και η παραπέρα διερεύνηση της «ιδιαίτερης ψυχής» του καθένα – που αυτή άλλωστε είναι και ο βασικός φορέας και το μέσον της τέχνης μας.

Ένα πειραματικό από τη φύση του εργαστήρι, που θα διαμορφώνεται στην πορεία ανάλογα και με τις ιδέες και τις ανάγκες των μελών, δίνοντας έμφαση άλλοτε στον άνθρωπο-συγγραφέα και άλλοτε στα θέματα της συγγραφικής του τέχνης που τον απασχολούν. Μπορεί δηλαδή άλλοτε να ασχοληθούμε με την ανάγνωση και τον σχολιασμό κειμένων των συμμετεχόντων, άλλοτε να μιλήσουμε για θέματα πιο γενικά ή πιο προσωπικά ή ακόμα και να πειραματιστούμε με βιωματικές ασκήσεις δανεισμένες από την ψυχολογία και τα σεμινάρια ομαδικών θεραπειών. Κάτι σαν «ομάδα στήριξης για συγγραφείς», στα όρια της ψυχοθεραπείας -- αλλά μόνο για συγγραφείς και μόνο στο βαθμό που η «ψυχοθεραπεία» τέμνεται και εμπλέκεται με την διαδικασία της συγγραφικής δημιουργίας.

Με δυο λόγια: μια ανοιχτή επικοινωνία και ανταλλαγή προβληματισμών μέσα από μια πιο ελεύθερη διαδικασία που μας πλουτίζει όλους.

Προγραμματιζόμενα

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός. Ελπίζω να ξαναδιδάξω Εργαστήρια Α ή Β’ κύκλου από το φθινόπωρο, εφ' όσον μου το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου. Παρακαλώ επισκεφτείτε ξανά τη σελίδα μου ή επικοινωνήστε μαζί μου.